Medvesi Fotós Maraton

2014. október 11-12.

Terepbejárás

Published by Drexler Szilárd under on vasárnap, szeptember 28, 2014
Két túra útvonalát jártuk végig a túravezetőkkel.



Mély-gödör
A Mély-gödör egy homokkő szurdokvölgy Zagyvaróna és Rónafalu között. A fotósokat különjáratú buszok viszik Eresztvényből Zagyvarónáig.
A szurdok nehezen járható, de nem lehetetlen a feladat. Kis patak folyik benne, sok a kidőlt fa, a csúszós szakasz.
Csak az jöjjön ide, aki tud vigyázni a felszerelésére, nem bánja, ha esetleg sáros lesz a ruhája, cipője. Nincsenek kiépített utak. Korhadt fákra, nem szabad lépni, támaszkodni, eltörhetnek, csúszhatnak. nem egy baleset volt már abból, hogy valaki óvatlanul rálépett egy kidőlt fatörzsre (elcsúszott). Van néhány nehezebb szakasz, ott megpróbálunk segíteni. Érdemes a nehezebb szakaszokon a felszerelést a hátizsákba, táskába pakolni. A szurdokban a túra kb. 2 óra időtartamú.
Reggel még nem süt be a nap, de már van annyi fény, hogy fotózni lehessen. A napsütés pedig nem is biztos, hogy jó, hiszen a lombon átszűrődő fény tarkává teszi a homokkő falat, nagyon nagy kontrasztkülönbségek keletkeznek.
Nagy szél, eső esetén ez a túra elmaradhat.
A kevés fényben magas iso értékkel érdemes fotózni vagy állvány szükséges. Ha valaki embereket is bele szeretne komponálni a képbe, vaku távirányítóval jól jöhet. Nagylátószögű objektív itt hasznos, de normál alapzoom is használható. Érdemes figyelni a részletekre (gyökerekre, homokkő fal) is.
Fotós és túrázós szempontból sem ez a legkönnyebb feladat, de extrém jellege és a látvány miatt ajánljuk. A túra a Medves-fennsíkon keresztül vezet Salgóbányára. Innen tovább lehet menni a szállásra, a salgói várba, vagy busz indul 14,00-kor (pontos menetrendet a helyszínen kapjátok meg) Eresztvény és Somoskő érintésével Fülekre.
















Somoskő
Ez egy kellemes túra, hajdani kisvasút töltésén megyünk végig a szlovákiai Macska-lyukba. Ez egy bazaltbánya volt pár évtizede. Útközben több helyről fotózható a somoskői vár. A Macskalyukból együtt fényképezhető a két vár, Salgó és Somoskő. A somoskői vár alatt található az íves bazaltömlés, illetve a túra érinti magát a várat is.
Ez egy 3,5 órás túra, de Somoskőben le lehet szakadni a társaságtól, el lehet időzni a várban, lehet fotózni a kosaras autóról, illetve az innen induló busszal délután tovább lehet menni Fülekre.





A regisztráció eresztvényi központja:

Az alábbiak szerint közelíthetitek meg:
Személygépkocsival: Salgótarján központjából Somoskőújfalu fel kell elindulni a 21-es úton. Somoskőújfalu központjában nem kell a határ felé menni, hanem jobbra kell kanyarodni Somoskő és Salgóbánya felé. Ezen az úton egyenesen kell menni Salgóbánya felé. Somoskőújfalut elhagyva az első emelkedő tetejénél egy játszóteret és épületeket találtok. Ez Eresztvény, itt található a geopark központja (fotó róla a blogbejegyzésünkben: 
Telefon: +36 20 423 303
GPS koordináta: 48° 9'22.73"N 19°51'9.50"E




0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése