Medvesi Fotós Maraton

2014. október 11-12.

Háromszáz fotós örökítette meg az őszt a Medves vidékén

Published by Drexler Szilárd under on hétfő, október 13, 2014

A hétvégén rendezett Medvesi Fotós Maratonon bő háromszáz résztvevővel zajlottak a péntek délutántól vasárnap éjfélig tartó programok. A fotósok vezetett túrákon, kivilágított várakban, vadasparkban, bányamúzeumban, fotótechnikai bemutatón vagy éppen darus kocsiból készíthették el a legjobb felvételeket, de páncélos vitézeket és kovácsmestert is megörökíthettek a térségi erődítményekben.

Közép-Európa egyik kevéssé ismert, de történelmi, természeti, tájképi és ipartörténeti emlékekben bővelkedő tája a Medves-vidék, mely a határon átnyúló Novohrad – Nógrád Geopark központi területének tekinthető. A Novohrad – Nógrád Geopark Nonprofit Kft. és a Karancs – Medves Természetvédelmi Alapítvány tavaly rendezte meg első ízben a Medvesi Fotós Maratont annak érdekében, hogy ezeket az értékeket minél többen megismerhessék. A szervezők célja az elsősorban amatőr és profi fotósoknak szóló nemzetközi programjukkal az volt, hogy az itt készült felvételek segítségével minél többen megismerhessék ennek a tájnak a karakterét, hiszen a résztvevők hazatérve saját honlapjaikon, közösségi felületeiken lényegében maguk ennek a tájnak a népszerűsítését segítik.

Az idei évben – a geopark határon átnyúló szellemiségével összhangban – belépett a szervezők közé a geopark szlovák oldali irányító szervezete, a Geopark Novohrad – Nógrád Jogi Személyek Társulása és a Füleki Vármúzeum is. Segítségükkel az első évben a Medves-fennsík környékén rendezett esemény idén október 10. és 12. között füleki és ajnácskői helyszínekkel bővült. A programpontok közötti mozgás elősegítésére autóbuszokat biztosítottak a résztvevők számára, mellyel két napra jelképesen újraindult a határon átnyúló tömegközlekedés Salgóbánya és Fülek (illetve Ajnácskő) között. A regisztrált résztvevők a térség turisztikai szolgáltatóinak többségénél különböző mértékű kedvezményeket is érvényesíteni tudtak. A fotósok körében már most népszerű, korábban ebben a komplexitásban máshol nem elérhető nemzetközi eseményt néhány éven belül „Kelet-Közép-Európa legnagyobb outdoor fotós fesztiváljává” kívánják fejleszteni.

Pénteken „nulladik napot” tartottak a szervezők, melynek részeként Ajnácskőn délután megnyílt a tavalyi esemény legjobbnak ítélt felvételeiből álló kiállítás, valamint már aznap este lehetőség nyílt a kivilágított füleki vár megörökítésére. A szombati és vasárnapi programok azonos menetrend szerint zajlottak, így mindenki legalább két helyszínből tudott választani napszakonként a hétvége során. Hajnalban Szilvás-kőre indult túra a Heves-Borsodi-dombság felett felkelő nap megörökítésére, mely lehetőség szombaton „ködbe veszett”, vasárnap azonban lehet, hogy későbbi díjnyertes felvételek is készültek ezen a helyszínen. A reggeli-délelőtti órákban vezetett túrák indultak a Közép-bánya tava és a Macskalyuki-bánya irányába, Ajnácskő környékére, vagy éppen a Zagyvaróna és Rónafalu közötti Mély-gödörbe. 

A Füleki Vármúzeumban egész napos programokkal várták a résztvevőket. A várban korhű ruhába öltözött hagyományőrzők álltak modellt, a vármúzeumi szekció kínálatából a hagyományos fényképezési módszerek gyakorlati bemutatója emelkedett ki, de az éppen aktuális kiállítástémák is a fotógráfiáról és a fotókról szóltak. Salgó várában a Börzsönyi Nehézgyalogság páncélosai és egy kovácsmester varázsolt középkori hangulatot, melynek átélésére – a szervezők legnagyobb örömére – a hétvége alatt több mint ezer helyi lakos is kíváncsi volt. Somoskőn a Vadaspark környékén összpontosultak a programok, amelynek bejáratánál egy darus kocsi segítségével harminc méter magasból lehetett eddig még nem látott perspektívából megörökíteni Somoskő várát. Természetesen nem maradhatott ki a programsorozatból a salgótarjáni Bányamúzeum sem, ahol külön tárlatvezetésekkel segítették a fotósokat. Az esti-éjszakai órákban – a tavalyi évhez hasonlóan – a programok során érintett várak mindhárom esetben egyedi világítást kaptak.

A szervezők ezúton is köszönetet mondanak Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzatának, az Ipoly Erdő Zrt-nek és a Füleki Vármúzeumnak – mint főtámogatóknak. Külön köszönet jár annak a mintegy hetven önkéntesnek, akik a hétvége alatt önzetlen segítségükkel biztosították a gördülékeny lebonyolítást, így egyben azt is, hogy a résztvevők összesen több mint százezer felvételt készítsenek el a nógrádi és felvidéki programhelyszíneken.

Az előző évhez hasonlóan idén is fotópályázat kapcsolódik az eseményhez, melynek ideje alatt készített pályamunkákat 2014. november 15-ig várják a szervezők.










0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése