Medvesi Fotós Maraton

2014. október 11-12.

Kollódiumos nedves eljárás

Published by Drexler Szilárd under on hétfő, február 15, 2016


 Az első fotográfia 1827-ben született, készítője Joseph Nicéphore Niépce, aki Louis Daguerre-rel együtt a dagerrotípia feltalálója is volt. William Henry Fox Talbot 1839. január 31-én bemutatott negatív-pozitív eljárása, a talbotípia megelőzte a francia bejelentést, mégis az 1839. augusztus 19-én bemutatott direktpozitív dagerrotípia lett a világ első gyakorlatban használatos fényképészeti technikája, és ezt a dátumot tekintjük a fényképezés megszületésének is. A kollódiumos nedves eljárást Gustave Le Gray kísérletei alapján Frederick Scott Archer publikálta 1851-ben, mely ezt követően az egész világon széles körben elterjedt és az 1880-as évekig szinte kizárólagosan használt fotográfiai technikává vált. 

Mai szemmel nézve viszonylag hosszadalmas és munkaigényes folyamatról van szó. Annál is inkább, mert a fotográfus helyben készít el szinte mindent, a lemez fényérzékenyítését és előhívását is. Ebből következik, hogy a fényképezés helyszínén laborálásra alkalmas sötétkamrának is kell lennie. 
A munkafolyamat röviden és leegyszerűsítve a következő: az üveg- vagy fémlapot zsírtalanítjuk, utána kollódiummal vonjuk be. A kollódium alkohol, éter és lőgyapot keveréke, melybe előbb bromid és jodid sókat keverünk. A lemezt egy speciális mozdulatsorral felöntjük, majd rövid szikkadás után ezüst-nitrát fürdőben érzékenyítjük. Érzékenyítés után rögtön, nedvesen a gépbe helyezzük és exponáljuk. Előhívás, rögzítés és mosás után a megszárított lemezt rétegoldalán lakkozzuk. Az elkészült kép fekete háttérrel pozitívnak látszik, szürke-fekete tónusú, fehér szín nem található rajta. Az üvegre készített direktpozitív képet ambrotípiának, míg a fémlemezre készültet ferrotípiának nevezzük.

Ez a fajta fényképészet visszarepíti az embert a XIX. század derekára, mikor ez a szakma még kézművesség volt, a fényképész nem csak exponált, hanem maga készítette el és érzékenyítette a hordozó médiumot, keverte a vegyszereket, a kész képet maga lakkozta, festette, keretezte, s készen tette le az asztalra.

Bemutatóinkon 18x24 cm-es és 24x30 cm-es képméretű nagyformátumú fényképezőgépekkel készítünk kollódiumos nedves eljárással ambrotípiákat és ferrotípiákat. Az érdeklődőknek lehetőségük lesz megfigyelni a kollódiumos portréfényképezés világítási megoldásait, s figyelemmel kísérni, kipróbálni a teljes eljárást.
A bemutatót tartja: Gyetvai Zoltán (fotográfus, tanár - 1966-ban született Füleken a mai Szlovákiában. Jelenleg Losoncon él. Képeit hagyományos, ezüst-alapú fényképészeti eljárásokkal készíti.  Honlap: www.hkt.sk/gye ).


A bemutatók időpontja és helyszíne:

2016. június 4. szombat, 9,00 -18,00 ó.    Geocsodák Háza, Salgóbánya

2016. június 5. vasárnap, 10,00 – 16,00 ó.   Füleki Vármúzeum – Információs Központ

Gyetvai Zoltán fotói:









2 megjegyzés:

Névtelen írta... @ 2016. február 16. 10:36

Érdekes... tanulni is lehet?

Drexler Szilárd írta... @ 2016. február 16. 11:20

Ki lehet próbálni a helyszínen. Aki több időt is rá tud szánni, az nyilván sokat tud már itt is tanulni Zoltántól.

Megjegyzés küldése